torek, 7. junij 2016

Ko po morju zadiši

ustvarijo se lepe stvari.

Prejšnji mesec sva preživela zelo prijetne počitnice na otoku Kaprije v Dalmaciji. Otok leži nasproti Šibenika, slabo uro plovbe stran. Resnično me je navdušilo, saj otok ni dostopen z avtomobili. Potovala sva skupaj s prijateljico, katere starši imajo na Kaprijah vikend. Ravno zaradi tega sva lahko dodobra spoznala, kako je tam bivati oz. kako si bivališče sploh ustvariti. Ljudje so zelo povezani in se poznajo med seboj. Občutek dobiš, kot da so ostali nekako ujeti v preteklosti stran od sodobnega sveta. Stran od stresa, trgovin, prometa, hrupa, množice. Človek kar nekako globlje diha, si odpočije. Vse je tako preprosto, skromno, naravno. Vendar imaš vse in še več od tistega, kar potrebuješ. Kajti v resnici ljudje potrebujemo zelo malo. Preostalo, kar nas večina v današnjem svetu ima, je pravzaprav že luksuz. Navajeni smo, da so nam stvari dane na dosegu roke, da so le korak stran. 
Globok poklon in veliko spoštovanje vsem, ki se odločijo za nakup in obnovo hiše (vikenda) na takšnih še precej neokrnjenih otokih. Povrhu pa, da stanujejo 5 ali več ur vožnje stran. Pomislite, da čisto vsako stvar, ki jo potrebuješ, moraš na otok dostaviti. Kar nikakor ni enostavno. Predstavlja zahteven logistični postopek. Da sploh ne govorim o transportu gradbenega materiala, pohištva itd. Zaradi turistične sezone mora obnova preko poletja počivati. Takrat opazimo veliko jaht in jadrnic, saj je otok privlačen za navtične navdušence.  

Naše popotovanje iz Slovenije smo si pri Šibeniku popestrili z obiskom Nacionalnega parka reke Krke. Zaradi številnih slapov je zelo privlačen in vreden ogleda. Če se letos za počitnice odpravljate v to smer, vam vsekakor priporočam obisk. 


Kot nekakšen modni dodatek k velikemu številu hiš na otoku spada čoln, ki še dodatno popestri bivanje. Z njim se podaš v raziskovanje neokrnjene okolice, na ribolov ali lov za naplavinami.


Lov za naplavinami na tako neokrnjenih plažah je resnično zanimiva reč. Kaj vse morje naplavi! Uf, za nas ustvarjalce marsikaj zanimivega in uporabnega. Bi človek kar zapolnil prtljažnik, ampak saj se še spomnite, da avtomobilov na otoku ni. Torej sem se sprijaznila le z manjšo vrečko napolnjeno z naplavljenim lesom, kamenčki in keramiko. Kar sem ustvarila iz lesa, predstavljam na spodnjih fotografijah.







Sledila sem navdihu in ustvarila tudi komplet nakita, ki sledi v eni izmed prihodnjih objav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar